Téli gumi áruház és gumiszerviz: 1194 Bp. Méta u. 13

Hívjon minket:  Tel: 061-280 6567

 
Márka:
Év:
Típus:
Model:
Méret:
Évszak:
Kategória
Gyártó
 Szélesség
 Oldalfal
 Átmérő
 Jármű kategória
Defekttűrő
Töröl

Nyári gumi - toplista

Az újabb tél még csak közeleg, az újabb téli gumi teszt viszont már el is készült a német ADAC tesztpályáján. Az előrelátó autós amúgy sem vár az utolsó pillanatig, sem a vásárlással, sem a téli gumi felszerelésével. Kevés idegesítőbb dolog van, mint a sürgős utazás előtt szembesülni vele, hogy a következő két hétre már nincs hely a gumis műhelyben. Jobban tesszük, ha időben foglalunk helyet, és választunk szabad időpontot a szerelésre.

Ezúttal csupán két méretben csaptak össze a kiválasztott szerencsés téli gumiabroncsok. Hogy ki mennyire szerencsés, a tesztelés végére kiderült, és születtek meglepetések is jócskán. Idén egy kisautókra szánt (165/70R14 T) és egy középkategóriás (205/55 R16 H) abroncs méretet választottak a vizsgálódás célpontjául.

ADAC téli gumi teszt 2015

Téli gumi teszt 2015 – 165/70 R14 T

A kisebb, kompakt méretben 16 téli gumi birkózott egymással, a legócskább, akarom mondani legolcsóbb kínai gumiktól elkezdve a legnagyobb prémium márkákig minden kategória képviseltette magát.

Meglehetősen szigorúan pontoztak idén a bírák, hiszen összesen három típus érdemelte ki a jó minősítést, azon viszont ne lepődjünk meg, hogy három meg is bukott.

A képzeletbeli dobogó tetején három prémium márka trónol, a Goodyear Ultragrip 9-ese, a Michelin Alpin 4, és hajszálnyival lemaradva a Dunlop Winter Response 2. Utánuk kisebb távolságra, de azért érezhetően lemaradva némi meglepetésre a Fulda Kristall Montero 3, a Bridgestone Blizzak LM 001, a Continental WinterContact TS 850, valamint a Falken Eurowinter HS449.

Csak a középmezőnybe fért be az Uniroyal MS plus 77, a Pirelli Winter Snowcontrol S3, a Semperit Master-Grip 2, és a Barum Polaris 3.

Épp, hogy megfelelőnek minősítették a Firestone Winterhawk 3 téli gumit, a nála alig gyengébben muzsikáló Matador pedig már meg kellett elégedjen az elégséges plecsnivel.

A lista alján három, klasszikus noname márka üldögél, akik talán megérdemelnék, hogy kiessenek alsóbb osztályba, és ha lehet, akkor a játékautók számára készítsenek néhány évig téli gumit. Ott kevesebb kárt okoznának. Ezek név szerint az Aeolus Snowace AW02, a Linglong Green-Max Winter HP és a Mentor M200 2.

teligumi teszt 2105 16570r14t

Részletesebben:

Goodyear UltraGrip 9

A kompakt kategória győztese, holtversenyben a Michelin Alpin 4 abronccsal. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a legfontosabb, és a pontozásban legnagyobb hangsúlyt kapott kategóriában (30%), vagyis nedves úton. Gyenge pontja nem igazán volt, kopásállóság tekintetében, és száraz úton a középmezőnyben helyezkedik el, zajszintje az egyik legalacsonyabb a mezőnyben, nála csak a Semperit Master-Grip 2 halkabb egy picit.

Michelin Alpin A4

Holtversenyben az első helyet foglalja el a Goodyear abroncsa mellett. Száraz úton a legjobb pontszámot kapta, és kopásállósága is kiváló. Nedves úton nem mutatott kiemelkedőt, összességében kiegyensúlyozott teljesíményt nyújtott. Ha a fogyasztási tényezőn kicsit sikerült volna még javítani, akkor Goodyeart be is előzhette volna, és egyedül ülhetett volna a dobogó legfelső fokára.

Dunlop Winter Response 2

Harmadik helyezett a Dunlop Winter Response 2, ami igazán jó abroncs, és csak egy tizeddel maradt el az elsőktől. Ez nagyjából a kopásállóságon múlott, hiszen elég lett volna hozni az átlagot, és lazán veri a mezőnyt, sajnos ez nem sikerült, és kopásállóságban a mezőny végén kullog.

Fulda Kristall Montero 3

Alig csúszott le a dobogóról, de már csak megfelelő jelölést kapott a Fulda Kristall Montero 3. Azért ez ne tévesszen meg senkit, hiszen egy teljesen jó eredmény, főleg ha megnézzük a kapott pontszámokat, amelyek alapján egyértelmű, hogy igazán nincs gyenge pontja a Fulda Kristall Montero 3-nak. Kopásállósága átlagos, havas úton a legjobb a pontszáma holtversenyben, jeges és száraz úton is a jobbak között van, a többi értéke pedig legrosszabb esetben is átlagos.

Bridgestone Blizzak LM 001

A Bridgestone Blizzak LM 001 alig egy tized ponttal maradt le a Fulda arboncsától, hármas holtversenybe kerülve ezzel. Legnagyobb erőssége a száraz és a havas út, amiben kicsit gyengébb volt, az a zajszint, de rá is érvényes, hogy mindenből hozza az elvárhatót, ami ahhoz kell, hogy nyugodtan megvásárolhassa az ember.

Continental WinterContact TS 850

Ugyanannyi pontot kapott a Continental WinterContact TS 850 is, ami még kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott a téli gumi teszt során, nem volt igazán gyengéje, erőssége pedig a nedves, a havas és a száraz út.

Falken Eurowinter HS449

A Falken Eurowinter HS449 a hármas holtverseny harmadik résztvevője, de rá már nem mondhatjuk el, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, hiszen kopásállósága a legrosszabbak között van, és havas úton sem igazán virított nagyot. Érdekes, hogy jeges úton holtversenyben első, és száraz úton kifejezetten jó volt.

ADAC téli gumi teszt 2015

Uniroyal MS plus 77

Kicsit rosszabb eredményt ért el az esőgumi specialistának tartott gyártó abroncsa az Uniroyal MS plus 77. Az Uniroyal MS plus 77 gyengéje a jeges út, de a fogyasztási tényezője alapján is elég hátra került, és száraz úton sem tudott még a középmezőnybe jutni. Havas úton jól teljesített az Uniroyal téli gumija.

Pirelli Winter Snowcontrol S3

Némi meglepetésre kissé hátra került a Pirelli Winter Snowcontrol S3, amit leginkább a mezőny egyik legrosszabb kopásállóságának és fogyasztási tényezőjének köszönhet. És ha ez nem lenne elég, akkor a táblázatra pillantva kiderül, hogy átlag alatt teljesített száraz és havas úton is, erőssége viszont a jeges út, amiben a legnagyobb pontszámot érte el.

Semperit Master-Grip 2

A Pirelli abroncsával megegyező pontszámot kapott a Semperit Master-Grip 2. Erőssége a csendes futás, gyengéje a jeges út, és az alacsony kopásállóság. A többi értéke átlagosnak mondható, bár a fogyasztási érték is viszonylag gyengécske.

Barum Polaris 3

Az alacsonyabb árfekvése miatt, egyik legnépszerűbb abroncs hazánkban a Barum Polaris 3, nézzük, hogy teljesített. Ha csupán a helyezését nézzük, akkor eléggé hátra került, viszont ha az értékeit kategóriánként is vizsgáljuk, akkor csak a fogyasztási tényezője, ami kifejezetten gyenge, a többi értéke inkább átlagos, a nálunk leginkább jellemző száraz úton pedig kifejezetten jól teljesített.

Firestone Winterhawk 3

Nagy meglepetésre elég gyengén szerepelt ebben a méretben a Firestone Winterhawk 3 téli gumiabroncs. Gyengéje a nedves, és a jeges út, ami téli gumiként elég komoly hiba, száraz úton viszont jól teljesített, és a kopásállósága az egész mezőnyben a legjobbak közé tartozik.

Matador MP54 Sibir Snow

Egy tized ponttal kapott kevesebb összesített értékelést a Matador MP54 Sibir Snow, mégis már csak elégséges osztályzatot kapott az ADAC-tól. Száraz és jeges úton átlagos teljesítményt hozott, zajszintje és kopásállósága szintén átlagosnak mondható. Nedves és havas úton elég halovány pontszám jött össze, a kifejezett gyengéje pedig a magas fogyasztási tényező.

Aeolus Snowace AW02

A „bukottak” első képviselője az Aeolus Snowace AW02, ami a legalacsonyabb pontszámot kapta a teszt során, csak úgy, mint az őt követő két versenyző. Az Aeolus Snowace AW02 legnagyobb gyengesége a nedves út, amelyen szinte használhatatlan, de szárazon sem sokkal jobb. Emellett a zajszintje rossz, és jeges útra se menjenek vele!

Linglong Green-Max Winter HP

A futottak még kategória másik képviselője a Linglong Green-Max Winter HP, amiről csak annyi jót tudunk elmondani, hogy alacsony fogyasztási tényezővel rendelkezik, és havas úton elfogadható a teljesítménye. Minden másban szörnyű, főleg a száraz, és a nedves úton. Ez azért elég jól beárazza a terméket.

Mentor M200 2

A legutolsó helyen szerepel a hármas holtverseny harmadik részvevőjeként a Mentor M200 2, aminek csak azért jegyezzék meg a nevét, hogy biztosan el tudják kerülni, és másokat is óvhassanak a megvásárlásától. Egyetlen pozitívuma a jó kopásállóság, de ezzel ki is fújt. A vélhetően kemény anyagnak köszönhetően alig kopik, cserébe minden úton katasztrofálisan viselkedik. A mezőny legrosszabb értékeit kapta nedves, havas, jeges úton, emellett a legzajosabb abroncs címet is kiérdemelte.

Konklúzió

A dobogós abroncsokat nyugodtan vegye, de akkor sem fog mellé nyúlni, ha a listán lejjebb nézelődik. A határt valahol a Barum alatt kell meghúzni, az alatt már csak átgondolva szabad dönteni.

A noname ismeretlen márkákat továbbra is kerüljék el, akkor is, ha valamelyik prémium gyártó sokad márkája. Sajnos az ár a minőség között általában továbbra is komoly összefüggés fedezhető fel.

Hamarosan folytatjuk a 2015-ös ADAC téli gumi teszt eredményeinek elemzését, a nagyobb méretű abroncsokkal.

ADAC téli gumi teszt 2015